EXPO: Op Plantenreis

Opening op zondag 8 oktober vanaf 13:00u op de 200e verjaardag van de universiteit

Iedereen UGent! Iedereen welkom!

Indonesië: een paradijs van biodiversiteit. De tropische eilandjes in het gebied, die voor 60% met bos bedekt zijn, creëren een thuis voor zowel Aziatische en Australische plantensoorten. Een selectie van zo’n 30 planten uit Indonesië zijn te bewonderen in de plantentuin van de Universiteit van Gent.

De wetenschappelijke interesse in deze planten komt door de oprichter van de Universiteit, Koning Willem I van Nederland en diens band met de Nederlandse kolonie in Indonesië. Het land heeft veel meer te bieden dan de grote ‘culturen’ zoals koffie, thee en suiker alleen. Unieke plantensoorten verzameld in de oerwouden, zoals de reuzenaronskelk uit Sumatra, staan in deze rondreis door de kassen centraal.

 

Elk jaar verwelkomt de Universiteit Gent ook een behoorlijk aantal Indonesische studenten. Wie zou u beter kunnen gidsen door deze expositie dan hen? Zij verzamelden informatie over deze planten uit hun thuisland. Een speurtocht door de wonderwereld van exotische gewassen laat u allerlei wetenswaardigheden ontdekken over Indonesische planten.

 

In het entreegebouw van de tropische kassen in de Plantentuin van de Universiteit Gent is er een kleine expositie over de cultuur van Indonesië. In die cultuur is eten heel belangrijk. Naast kookgerei zijn er ook miniatuurvoorwerpen uit de traditionele veldarbeid en het stedelijke leven van alledag te zien. Bovendien kunt u kennismaken met geuren en kleuren van hun specerijen en kruiden, en agrarische producten zoals cacao en koffie. U kunt u zelfs inschrijven voor workshops! De Indonesische studenten en hun achterban verzorgen dit intercultureel project over kennisuitwisseling over het belang van tradities, oude gebruiken maar ook hoe moderne kennis van planten ingezet kan worden in de geneeskunde en in de voedselindustrie.

Op zondag 8 oktober 2017 gaat dit evenement open voor het publiek! Deze dag viert de UGent haar 200e verjaardag, en wij voorzien hiervoor Indonesische lekkernijen die te verkrijgen zijn in de plantentuin aan het entreegebouwtje van de tropische kassen.

Een interculturele uitwisseling

In dit project willen Indonesische studenten van verschillende disciplines aan de UGent meer vertellen over de planten in de Plantentuin van de UGent die een band hebben met hun land van herkomst. Voor hen bieden deze planten een middel om hun thuisland op te roepen. Zij beschrijven deze planten niet vanuit botanisch perspectief omdat dit niet hun specialisatie is. Maar zij geven aan hoe betekenisvol deze planten voor hen zelf en voor hun land zijn. Zij willen u meenemen op plantenreis, en u zo kennis laten maken met diverse en minder gekende aspecten ervan.

De UGent viert op 8 oktober met haar Community Day haar 200 jarig jubileum. Deze community zal in de toekomst steeds internationaler en globaler worden. Ook het aantal Indonesische studenten in Gent groeit dit academiejaar. Door dit Community evenement leert u Indonesische studenten en de werking van hun studentenorganisatie PPI kennen.

 

Vertelnamiddagen voor kinderen

Ook op zondag 8 oktober organiseren de Indonesische studenten tijdens de rondleidingen die ze geven ook vertelsessies voor de kinderen. Ze krijgen onvergetelijke verhalen te horen over gouden komkommers en een kruidje-roer-me-niet.

Daarna, op woensdagnamiddag 11 en 18 oktober en 8 november, laat Edwin Hantson kinderen kennismaken met de rijke Indonesische cultuur aan de hand van allerlei vertelsels. Edwin vertelt op een actieve en interactieve manier de boeiende volksverhalen op kindermaat.

Kancil en andere Indonesische verhalen

De dwerghert of kancil is de hoofdpersoon van vele verhalen in Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. In die verhalen raakt het kleine hoefdier steeds in de nesten en redt zich daar dan uit door zijn grote slimheid en ook wel een beetje stoutigheid. Muishert redt zich uit tal van benarde situaties, waarbij hij zijn medepersonages om de tuin leidt, maar ook zwakkeren probeert te helpen. Deze bijfiguren omvatten vele dieren, van de tijger en de aap tot de krokodil en de olifant. Kancils leven van afgevallen vruchten en bladeren maar lusten ook wel een lekkere komkommer of een banaan.

Edwin Hantson

Edwin Hantson vertelt kancilverhalen die hij leerde kennen in Indonesië toen hij er werkte en de taal leerde. Hij stuurde ze naar zijn dochtertje en vertelde ze in een aantal basisscholen. Tijdens Europalia vertelt Edwin verhalen over kancil en krokodil, aapje, tijger, jakhals en meer. Hij brengt een grote verteltas mee waar alle dieren in zitten. Daarnaast vertelt hij nog een paar verhaaltjes over Indonesië.

De vertelnamiddagen in oktober gaan door in de plantentuin van de Universiteit Gent, die in november in het cultuurcentrum Zebrastraat in Gent. Edwin Hantson begint zijn verhalen steeds te vertellen om 15u00!

 

 

Praktisch

Dit interculturele project over kennisuitwisseling tussen verschillende gemeenschappen, waarbij zowel traditioneel als modern gebruik van planten, landbouwwerktuigen en en geteelde vruchten worden tentoongesteld, is te zien in de Plantentuin van de Universiteit Gent van 8 tot 22 oktober 2017.

Voor wie
Studenten en Personeel, maar ook Gentenaars en plantenliefhebbers
Wanneer
Opening op zondag 8 oktober vanaf 13:00u op de 200e verjaardag van de Universiteit Gent! Van 9 tot 22 oktober 2017, werkdagen van 9:00u tot 16:30u en op zat-, zon- en feestdagen van 9:00u tot 12:00u
Waar
Plantentuin, Ingang op de hoek van de K. L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan, 9000 Gent