Kunstenaars

Deelnemende kunstenaars en hun werk

Elisabeth Ida Mulyani

Elisabeth Ida is geboren in Indonesië, maar leeft en werkt in Gent. Haar beeldend werk omvat fotografie, sculpturen en documentaire films. Elisabeth treedt voor Europalia Indonesia in Gent op als uitnodigend kunstenaar, en plaats werk samen van onderstaande kunstenaars.

Zijzelf brengt recent artistiek werk: een docu-film die de genocide in Indonesië in 1965 onderzoekt aan de hand van de landschappen waarin deze heeft plaatsgevonden.

Elisabeth Ida Mulyani

Saksi Bisu (Silent Witness) – Let me take you to a tropical paradise, 2017

film, documentaire

 

Saksi Bisu wordt ook in het cultuurcentrum Strombeek vertoond van


Ada Van Hoorebeke

De Belgische kunstenares Ada Van Hoorebeke leerde na haar opleiding schilderkunst in Antwerpen de batiktechniek in Gambia en Indonesië. Van Hoorebeke’s werk wordt gekenmerkt door een excentrieke beeldtaal die verder borduurt op de kruisbestuiving tussen verschillende subculturen.

In haar sculpturen en installaties integreert zij het mobiele en functionele karakter van textiel. Zo kan een installatie dienst doen als omgeving voor een bepaalde fotoshoot of performance in samenwerking met andere kunstenaars en het publiek. Andere installaties worden geactiveerd door aspecten uit het productieproces in de sculptuur te laten plaatsvinden, zoals het verven van textiel met urine en indigo of het batikken, met warme was op textiel.  De omgang met textiel wordt ingezet als een communicatiemiddel dat taalbarrières kan overstijgen. Hiermee tracht Van Hoorebeke te reflecteren over haar positie als kunstenaar in deze tijd.

Ada Van Hoorebeke woont en werkt in België en Berlijn en is momenteel Artist in Residence in Residency Unlimited, New York.

Ada Van Hoorebeke

Batik – Questionmark, 2016

batik, natural dyes on cotton

ca. 200x104cm (detail)


Roy Villevoye

Roy Villevoye is een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij werkt vaak met videofilms, fotografie, sculpturen en installaties. Hij is al actief van in de jaren ’80 en werd reeds geselecteerd voor tal van filmprijzen. Van Villevoye vertonen we een documentairefilm over de Asmat.

Roy Villevoye

Voice-Over, 2014

film (21min 20sec)


Dick Van der Harst

Muzikale duizendpoot Dick Van der Harst is een gekende naam in de Belgische muziekwereld. In zijn werk brengt hij talrijke muzikale stijlen samen te berde die hij soms harmonieus, dan weer conflictueus naast elkaar plaats en in elkaar verweeft.

De muzikant brengt voor Europalia Indonesia in Gent twee werken mee die de toehoorder in contact kunnen brengen met Indonesische muziek, die vooral wordt geëvoceerd door het gebruik van gamelan, de traditionele muziekstijl afkomstig van Java en Bali.

Dick Van der Harst, Zefiro Torna en Het Nieuw Gents Stadsblazerscollectief

Assim, 2008

muziekalbum

(foto: Wilde Westen – Festival van Vlaanderen Kortrijk 2017)

Dick Van der Harst & gasten

De Geschiedenis van de Wereld in Twee Uur, 2017

muziekcompositie


Jimmy Hendrickx

Jimmy Hendrickx is een Belgische film– en documentairemaker. In 2007 was hij docent videotechnieken aan het KASK in Gent. Sinds 2014 werkte hij aan enkele documentaires in Indonesië. In het kader van zijn docu De Redder van De Kaja Kaja‘s leefde hij enkele maanden bij de Marind Anim. Tijdens deze expo toont Jimmy enkele recente opnames die hij bij hen maakte. De Redder van De Kaja Kaja’s is te zien op 7 oktober op CANVAS.

De Marind Anim zijn christelijk, toch is hun levensvisie nog steeds doorspekt van de animistische opvattingen van hun voorouders.

Het lied dat gezongen wordt, maakt deel uit van het ritueel die de zieke dame moet verlossen van de slechte geest waarvan ze bevangen zou zijn.

Jimmy Hendrickx

The Marind Tribe, 2017

film